Huskjøp

Å kjøpe hus er noe de fleste kommer til å oppleve på et tidspunkt i livet, og det er alltid en stor beslutning. Særlig første huskjøp er noe helt spesielt, og det er ikke alltid like enkelt å få styr på det hele.

Midt i alt det spennende er det nemlig viktig å huske på at tingene må være helt i orden for at man ikke kommer i problemer senere. Det kan både være med økonomi, selve huset, viktige dokumenter og underskrifter, lån osv. Her gir vi deg noen gode råd med på veien til når du skal kjøpe hus.

Gode råd når du kjøper hus

5 feil du ikke må gjøre

  1. Glemme kontrakten: Veldig mange skal kjøpe hus med andre, og for unge er det ofte snakk om venner eller kjærester. Det kan være smart fordi du sparer penger i forhold til å kjøpe alene, men det er også noen utfordringer. Det er veldig viktig å ha vanntette kontrakter dersom det skulle oppstå problemer, hvis det plutselig blir slutt mellom deg og kjæresten din, eller dersom en ønsker å selge seg ut av boligen.
  2. Kjøpe for mer enn du har råd til: Det er normalt å låne penger i form av boliglån eller lignende når man skal kjøpe hus. Men du bør alltid tenke deg om før du tar opp et lån. For hvor mye har du egentlig mulighet til å låne, og hvor stram økonomi kan du trives med i hverdagen? Tenk på din fremtidige økonomi, og ta gjerne en ærlig snakk med banken din.
  3. Se på korttidsperspektivet: Du bør alltid ha et langt tidsperspektiv når du kjøper hus, og som hovedregel bør du ha planer om å bli boende i minst fire år på grunn av kostnader til både kjøp, salg og flytning. Det er vanskelig å spekulere i å kjøpe på det helt riktige tidspunktet for å treffe boligmarkedet i topp eller bunn, og derfor bør du heller planlegge det etter dine behov.
  4. Ta beslutningen for fort: Det er viktig å ta seg god tid til å finne det riktige huset. Bestem deg for om eksempelvis størrelsen, beliggeheten eller noe helt annet er det viktigste slik at du er klar over dine ønsker og behov. Da blir det enklere å ta beslutninger som du blir fornøyd med i fremtiden.
  5. Undervurder flyttekostnader: Det er ikke gratis å flytte, og det kommer en del kostnader både når du skal selge og flytte. Det gjelder ulike betalinger til f.eks. meglere, advokater og flyttemenn samt kostnader til maling, nye møbler osv. Så husk å ha med disse i beregningen når du ser på prisen.